Slush 2018 sisälsi, tunnetun suomalaisen sijoittajan pyynnöstä, ensimmäistä kertaa vähän vakavamman keskustelun uupumisesta ja miten yrittäjät välttäisivät pahimmat sudenkuopat yrittäjän arjen pyörremyrskyn ympärillä.

Paneelikeskustelu käytiin Evergreen lavalla jonka jälkeen 30-min Q&A-sessio pidettiin Founders Studiossa.

Paneelissa mukana minun lisäksi oli James Hewitt (Hintsa Performance) ja Nora Rosendahl (Fifth Corner).

Meille oli tärkeää että keskustelusta jäisi yleisölle jotain käteen jonka takia fokusoimme henkilökohtaisten tarinoiden lisäksi myös ”actionability”, eli käytännön ratkaisuihin. Tai ainakin ehdotuksiin (Olemme kaikki erilaisia, mikä toimii minulle ei välttämättä toimi sinulle.)

Jamesin mukaan yrittäjät palavat todennäköisemmin loppuun, tai ovat ainakin selkeästi riskiryhmässä. Uupumusta ennakoivia komponentteja on neljä josta yksi on yksinkertaisesti intohimo. Obsessiivinen sellainen. Toinen on yrittäjän elämän valtava epävarmuus. Kolmas on koettu turvaverkon puute ja viimeisenä tulee sosiaalinen erakoituminen. Näiden neljän asian vuorovaikutus voi pahimmillaan johtaa kognitiivisiin ongelmiin, esimerkiksi niin sanottuun ”response inhibition”, impulssikontrolliin. Matala impulssikontrolli laukaisee negatiivisen kierteen jolloin kuormitus kasvaa ja viisasten, uupumisen välttämisen kannalta, päätösten todennäköisyys laskee.

Yksi tärkeimmistä keinoista välttää uupuminen oli yksimielisesti paneelin mukaan online-ajan vähentäminen. Koska puhelimesta löytyy huvien lisäksi myös nykyään työ, näiden väliset rajat sumenevat, tällöin on paras joko kuten Nora, jättää puhelin eteiseen, tai kuten minä, kieltää puhelin makuuhuoneessa ja jättää se olohuoneeseen yön yli.

Näiden lisäksi paneeli suositteli totaalista irtautumista työasioista, oli se sitten pidempi loma, tai päivittäiset syvät irtautumiset arjessa.

Myös meditaatio ja mindfulness-harjoitukset ovat suositeltavia. Oma henkilökohtainen suosikkini on Insight Timer-appsi. Sieltä löytyy yli 12 000 ilmaista meditaatioharjoitusta ja tilastointi omasta aktiviteetista. Tuote löytyy tästä.

Alta löydät Evergreen-stage paneelikeskustelun ”Managing Entrepreneurial Pressure.

Suunnattomia nautintoja!